NE ARAMIŞTINIZ ?

Serdar ÜNSAL’dan Yeni Bir Kitap: “Soykırım”

8 Haziran 2020 Genel

Serdar ÜNSAL’dan Yeni Bir Kitap: “Soykırım”

     Eğitimci-Araştırmacı ve aynı zamanda yıllardır Iğdır’da gazetecilik yapan kadim dostum ve arkadaşım Serdar Ünsal, Ermenilerin 1919-1920 yılları arasında Iğdır ve çevresinde, 1992 yılında Azerbaycan’ın Karabağ, Hocalı, Şuşa şehirlerinde yaptıkları soykırımın anlatıldığı ’Soykırım’ isimli okuyucuları ile tanıştı. 

     Serdar ÜNSAL, Iğdır ve Azerbaycan üzerinde çok büyük emekleri bulunmaktadır. Iğdır’ın tanıtılmasında, gazeteleri haberdar etmesinde, özellikle Azerbaycan’ın önemli olaylarında gerek medya aracılığıyla, gerekse yaptığı toplantı ve basın açıklamalarda sürekli olarak gündeme taşımasını bilmiştir. 

    Soykırım! Bu bölgede akla ilk gelen konudur. Nesilden nesile geçen katliam olayları beyinlerden silinmesi mümkün değildir. Çünkü her Türk insanının babasından dinlediği hatıralar; zihinlerden silinmesini imkânsız hale getirmiştir.

     Ben de bu konu üzerinde çok çalıştım. Seksenli yıllarda görgü tanıklarını dinledim. Tanıkların ifadelerinden binlerce roman çıkar. Tanık ifadelerini “Görenlerin Gözüyle Iğdır’da Ermeni Katliamı” isimli kitapta topladım. Dedemin gerçek hikâyesini “İçimdeki Sızı” isimli hikâye kitabında yazdım. Dedem Fetullah, Ermeniler tarafından köyleri Canfıda’da vurularak diğer öldürdükleri ile bir kuyuya doldurulmuş, komşusu Ermeni tarafından yaralı olan Dedem Fetullah’ı kuyudan gece gelip çıkarmış, Aras Nehrini geçirerek kurtulmasını sağlamıştı. Ancak yaraları nedeniyle birkaç sene sonra vefat etmiştir. Aynı hikâye anne ve babasını kaybedip, Kazım Karabekir Paşa’nın yetim yurtlarında bakılıp, bir asker tarafından kendisine evlat edinip ta Amasya Suluova’ya yerleşen ve 20 yaşında akrabalarına kavuşan gerçek olayların anlatıldığı hikâye…

     Serdar Ünsal’da bu katliamlara çok duyarlı bir araştırmacıdır. Nitekim Yüreğim Revan’da Kaldı adlı romanı da mevcuttur. 

     Serdar ÜNSAL Soykırım isimli kitabında, kendi ifadesiyle;

     “Ermenilerin yaptığı zulüm ve soykırımlar Türk milleti tarafından hiçbir zaman unutulmadı ve unutulmayacak da. Ermenilerin 1919-1920 yılları arasında İrevan ve Iğdır'da yaptıkları vahşeti, Aras nehrini kan gölüne çevirmelerini, eşi kocadan, anneyi yavrusundan, anne ve babayı evladından ayırmalarını, o zamanki vahşeti yaşayanların dilinden dinleyeceğiz. Yine 1919-1920 yıllarında Iğdır ve çevresine soykırım uygulayan vahşi Ermenilerin torunlarının, Azerbaycan, Hocalı, Şuşa, Erivan ve Karabağ'da yaptıkları katliamları olayları yaşayanların dilinden okuyacaksınız. Okurken de hem hüzünlenecek hem üzüleceksiniz. Ermenilerin gerçek yüzünü bir daha görmüş olacaksınız. Yeni yetişen genç nesillere Ermenilerin gerçek yüzünü 'sözde soykırım yalanını' anlatmalıyız. Türk Milleti, gençliği Ermenilerin yıllardan beri ne kadar Türk düşmanı olduğunu Türk'ün yaşadığı topraklarda gözü olduğunu bilmeli öğrenmelidir. Ünsal, yaşadığımız bölgelerde büyük acılar yaşanmıştır. Bu acıyı yaşayanların dilinden Ermeniler özellikle yirminci asırda Anadolu ve Kafkaslardaki Türk nüfusa karşı birçok vahşi katliamlar yapmış, göçe zorlanmış, Türk coğrafyasında bulunan tarihi yapıtları bile ortadan kaldırarak, Rusların kendilerine armağan ettiği Revan Hanlığı topraklarını kadim Ermeni yurduymuş gibi yüzsüzce tüm dünyaya sunmuştur. Üstelik kendi yaptıkları soykırımları görmezden gelip, 'Türkler bize soykırım yaptı' iddiasıyla dünya kamuoyunu meşgul etmiş ve etmeye devam etmektedirler. Bu kitapta, Ermeni propagandalarının ne kadar gerçek dışı olduğunu göreceksiniz. Ayrıca geçtiğimiz asrın başlarında ve sonlarında hem Türkiye hem de Azerbaycan'ın muhtelif bölgelerine göç etmek zorunda kalan tanıkların tüyler ürperten hikâyelerini ilk ağızdan dinleyeceksiniz. “şeklinde belirtmiştir. 

Serdar ÜNSAL’ın Soykırım isimli kitabının hayırlara vesile olmasını diler, başarılarının daim olmasını temenni ederim.

Ziya Zakir ACAR

Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı


E-Bülten Üyeliği Yenilikler ve gelişmelerden haberdar olmak için e-bültene üye olun.